home - behandelvormen - prijslijst - kadobon - informatie - openingstijden - contact


 
 

Triggerpointmassage

Een myofasciale triggerpoint kan eenvoudig uitgelegd worden als een lokale kramptoestand in de spier. Actieve triggerpoints veroorzaken vaak pijnklachten. Het bijzondere is echter dat de triggerpoints de klachten meestal afleiden naar een andere plek in het lichaam. Een triggerpoint in een spier op het schouderblad kan bijvoorbeeld pijnklachten geven aan de voorzijde van de bovenarm.

Triggerpoints verkorten de spiervezels. Het gevolg is dat de spier spanning geeft aan de naastliggende gewrichten wat pijn en stijfheid oplevert. De spier kan niet meer goed op lengte komen. Knakkende en krakende gewrichten kunnen dan het resultaat zijn. Triggerpoints verzwakken de spieren en kunnen daarnaast druk veroorzaken op een zenuw of ader, zodat de doorstroming gestagneerd wordt. Tintelingen, koude lichaamsdelen of uitstralende pijn kunnen het gevolg zijn. De pijn lijkt dan door de zenuwen te ontstaan, maar feitelijk is het een spierprobleem.

Triggerpoints kunnen ontstaan door vele factoren zoals: overbelasting, verkeerde houding, herhaaldelijk dezelfde beweging uitvoeren, (emotionele) stress, valpartijen, zware inspanning, medisch ingrijpen, hormonale disbalans enz.

Door behandeling van de triggerpoints kunnen deze gedeactiveerd worden waardoor klachten verdwijnen. Het bijzondere aan de behandeling van triggerpoints is dat je jezelf ook kan leren behandelen. Dit geeft je de mogelijkheid om bij klachten ook zelf in te grijpen en pijnklachten te verminderen. Het lichaam geneest sneller als de triggerpoints regelmatig worden gemasseerd.


overige behandelvormen