home - behandelvormen - prijslijst - kadobon - informatie - openingstijden - contact


 
 

Dorntherapie en Breussmassage

De Dorn methode is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling die gebruikt kan worden bij klachten aan het bewegingsapparaat of klachten die direct of indirect samenhangen met de wervelkolom. De Dornmethode is ongevaarlijk maar erg werkzaam.
De basis van de Dornmethode is de correctie van het beenlengteverschil. Bijna iedereen heeft een beenlengteverschil. De benen zijn wel even lang alleen daar waar het been langer lijkt, is er meer ruimte ontstaan in het heupgewricht. Bij uitzondering is een beenlengteverschil aangeboren of een gevolg van een operatie. De benen zijn de steunpilaren van ons bekken. Als de benen ongelijk lang zijn staat ook het bekken scheef. Dit kan dan ook weer van invloed zijn op de hele wervelkolom die via het heiligbeen met het bekken verbonden is. De oorzaken van ongelijke benen kunnen zijn: een val, vertillen, een misstap maar vooral gewoon zitten (benen over elkaar).

Ideaal is als ons geraamte in evenwicht is. Er kunnen echter situaties ontstaan waardoor dit evenwicht verstoord is. Gewrichten kunnen verschoven, verdraaid of gekanteld zijn. Gevolgen kunnen pijn of bewegingsbeperkingen zijn. Soms is het lichaam zelf in staat dit te corrigeren. Lukt dit niet dan is andere hulp noodzakelijk.

Als door het opheffen van het beenlengteverschil de basis in orde is, kunnen we verder kijken naar bekken en de wervelkolom. Het bekken bekeken en kan worden behandeld. Vervolgens worden de wervels gecontroleerd. Met de duimen wordt er voorzichtig druk uitgeoefend op de wervels tijdens beweging. De cliŽnt beweegt armen, benen of hoofd tijdens de behandeling. Op deze manier worden de spieren afgeleid. In de spieren ontstaat nu beweging en zo kan de wervel weer in de goede positie glijden. Als gewrichten en wervels weer in de juiste positie teruggebracht zijn kunnen klachten verminderen of verdwijnen. Door de behandeling wordt ook bindweefsel tussen de wervels losgemaakt zodat de doorbloeding beter wordt en spieren en gewrichten soepeler kunnen worden.

De behandeling van de wervelkolom kan worden afgesloten met een (zachte) massage. Bijvoorbeeld de Breuss massage die vooral gericht is op het verbeteren van de functie van de tussenwervelschijven. Ook kan de Dorntherapie gecombineerd worden met bijvoorbeeld een triggerpointmassage als ondersteuning om extra ontspanning te geven aan de spieren. Na de correctie is het, het beste dat de cliŽnt 2-3 dagen rustig aan doet. Dat wil zeggen geen zware dingen tillen en heftige bewegingen vermijden. De cliŽnt kan ook zelfhulpoefeningen meekrijgen waarmee men zelf thuis ook aan de slag kan.

overige behandelvormen